Baltic Dairy Board  GOS (galacto-oligosaharīdi) ir produkts ar spēcīgām prebiotiskām un imunitāti stiprinošām īpašībām, tādēļ ir plaši pielietojams dažādās ar pārtiku saistītās nozarēs un produktos, jo  GOS (galacto-oligosaharīdi) ir nesagremojami salikti ogļhidrāti.

 

GOS ir labvēlīga  iedarbība uz kuņģa-zarnu trakta mikrofloru. Piemīt stimulējoša ietekme uz Lactobacillus spp. un Bifidobacterium spp veidošanos, palielina mikrofloras baktēriju daudzumu/relatīvo proporciju, kas labvēlīgi ietekmē veselību.

 

GOS izmantošanā pārtikā:

  • jogurti;
  • musli batoniņi;
  • miltu konditorejas izstrādājumi;
  • zupas un mērces;
  • pārtika zīdaiņiem;
  • paniņas;
  • klīniskajā uzturā.

 

GOS funkcionālās īpašības:

  • stabili uzglabāšanai telpas temperatūrā;
  • termoizturīgi;
  • pH stabili;
  • laba šķīdība ūdenī;
  • viegli saldi;
  • nekariogēni.

 

GOS izmantošanas piemēri pārtikā pēc funkcionalitātes:

  • miltu konditorejas produktos nodrošina mitruma piesaisti un zemu kaloritāti, uzlabo tekstūru un garšu (Illanes et al., 2016);
  • bezalkoholiskos dzērienos uzlabo garšu, nemainot dzidrumu (Franck, 2008);
  • darbojās kā nekariogēns funkcionāls saldinātājs. Uzlabo tekstūru un garšas īpašības, līdzīgi kā sukraloze (Torres et al., 2010);
  • arī augstā koncentrācijā nekristalizējas, kas ir priekšrocība produktos, kuros kristālu veidošanās nav vēlama (Torres et al., 2011);
  • krioprotektīvs efekts probiotiskiem Lactobacillus ģints celmiem (Tymczyszyn et al., 2011).

 

GOS ir apstiprināts ar:

  • ASV Pārtikas un zāļu administrācijas (FDA) GRAS statusu;
  • Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) jaunās pārtikas (novel foods)

Foods for particular nutritional uses (PARNUTs) statusu ES;

  • FOSHU (Food for Specified Health Uses) Japānā.

 

GOS dzīvnieku barībā izmanto kā funkcionālu barības sastāvdaļu.

Antibiotiku aizliegšana sekmē prebiotiku, kā veselīgas alternatīvas, lietošanu dzīvnieku barībā (Huyghebaert et al., 2011).

 

KVALITĀTES RADĪTĀJI:

GOS (Galacto-oligosaharīdu)  koncentrāts

 

Sausna DM %

 

Galacto-Oligosaharīdi %

 

Mono un disaharīdi %

 

Proteīns %

25 > 50* < 44* < 2*

 

GOS (Galacto-oligosaharīdu) pulveris

 

Mitrums %

 

Galacto-Oligosaharīdi %

 

Mono un disaharīdi %

 

Proteīns %

< 3% > 70* < 25* < 2*

*sausnā

 

Par produkcijas pārdošanu lūdzu sazinieties ar