Baltic Dairy Board  GOS (galacto-oligosaharīdi) ir produkts ar spēcīgām prebiotiskām un imunitāti stiprinošām īpašībām, tādēļ ir plaši pielietojams dažādās ar pārtiku saistītās nozarēs un produktos, jo  GOS (galacto-oligosaharīdi) ir nesagremojami salikti ogļhidrāti.

 

GOS ir labvēlīga  iedarbība uz kuņģa-zarnu trakta mikrofloru. Piemīt stimulējoša ietekme uz Lactobacillus spp. un Bifidobacterium spp veidošanos, palielina mikrofloras baktēriju daudzumu/relatīvo proporciju, kas labvēlīgi ietekmē veselību.

 

GOS izmantošanā pārtikā:

  • mātes piena aizvietotājos
  • jogurtos;
  • musli batoniņos;
  • miltu konditorejas izstrādājumos;
  • zupas un mērces;;
  • klīniskajā uzturā.

 

GOS funkcionālās īpašības:

  • stabili uzglabāšanai telpas temperatūrā;
  • termoizturīgi;
  • pH stabili;
  • laba šķīdība ūdenī;
  • viegli saldi;
  • nekariogēni.

 

GOS izmantošanas piemēri pārtikā pēc funkcionalitātes:

  • miltu konditorejas produktos nodrošina mitruma piesaisti un zemu kaloritāti, uzlabo tekstūru un garšu (Illanes et al., 2016);
  • bezalkoholiskos dzērienos uzlabo garšu, nemainot dzidrumu (Franck, 2008);
  • darbojās kā nekariogēns funkcionāls saldinātājs. Uzlabo tekstūru un garšas īpašības, līdzīgi kā sukraloze (Torres et al., 2010);
  • arī augstā koncentrācijā nekristalizējas, kas ir priekšrocība produktos, kuros kristālu veidošanās nav vēlama (Torres et al., 2011);
  • krioprotektīvs efekts probiotiskiem Lactobacillus ģints celmiem (Tymczyszyn et al., 2011).

 

GOS ir apstiprināts ar:

  • ASV Pārtikas un zāļu administrācijas (FDA) GRAS statusu;
  • Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) jaunās pārtikas (novel foods)

Foods for particular nutritional uses (PARNUTs) statusu ES;

  • FOSHU (Food for Specified Health Uses) Japānā.

 

GOS dzīvnieku barībā izmanto kā funkcionālu barības sastāvdaļu.

Antibiotiku aizliegšana sekmē prebiotiku, kā veselīgas alternatīvas, lietošanu dzīvnieku barībā (Huyghebaert et al., 2011).