Baltic Dairy Board piena olbaltumvielu koncentrāts (POK) ir koncentrēts piena produkts, kas satur 40-85% piena olbaltumvielu, kura ūdens daļa ir atdalīta, izmantojot izsmidzināšanas žāvēšanas metodi pie zemas temperatūras, lai saglabātu piena olbaltumvielu dabīgās īpašības.

POK satur  80% micelāro kazeīnu un 20% sūkalu olbaltumvielu, kā arī bioloģiski aktīvās olbaltumvielu frakcijas, tādās pašās attiecībās kā pienā. Olbaltumvielas, pateicoties zemajai apstrādes temperatūrai, koncentrātā ir saglabājušās savā dabiskajā formā. Olbaltumvielu koncentrācijas procesā samazinās laktoze.

Zemās laktozes un augstās olbaltumvielas proporcija padara POK par lielisku piedevu dzērieniem ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu, kā arī ēdieniem un produktiem ar zemu ogļhidrātu un tauku saturu.

Tirgū populārākie POK produkti ir POK-40, POK-70 un POK-85, kuri satur attiecīgi 40%, 70% un 85% olbaltumvielu.

POK produkti labi šķīst un ir siltumizturīgi, tiem piemīt labas emulgācijas, putu un gēla veidošanas, kā arī ūdens saistīšanas īpašības. POK ir pienam līdzīga garša un smarža, un tam ir maz nogulšņu.

POK var izmantot siera, skābpiena produktu, piena dzērienu, bērnu uztura, medicīniskās pārtikas, svara kontroles un sportistiem paredzēto dzērienu un uztura bagātinātāju sastāvā. To pievieno, lai minētajos produktos paaugstinātu olbaltumvielu, B grupas vitamīnu un kalcija saturu.

Piena olbaltumvielām ir būtiska loma cilvēka uzturā, jo tās:

  • nodrošina kazeīna un sūkalu olbaltumvielu uzņemšanu organismā to dabiskajā formā;
  • ir lielisks diētiskā kalcija, magnija un fosfora avots;
  • ir teicams neaizvietojamo aminoskābju avots;
  • ir labs ūdenī šķīstošo vitamīnu avots.

Kvalitātes rādītāji:

Koncentrāti

Sausna Tauki Olbaltumvielas Laktoze
POK 40% 20,5-21,5 % max 0,2 % 8,2-8,7 % ~ 10%
POK 70% 19 – 22 % max  0,4 % 14 – 16 % ~ 3,2%
POK 85% 17 – 18 % max  0,4 % 14,45-15,5 % max 1,2%

 

Pulveri

Tauki Olbaltumvielas Laktoze
POK 40% max 1,25 % min 40,5 % max 50%
POK 70% max 1,7 % min 70% max 15%
POK 85% max 2 % min 85 % max 6%